7.10.11

23

rumah : aku suke letak pokok hidup dalam rumah aku

hasil aku meng'google' : 

"Tanpa kita sedari, ruang rumah dan pejabat kita dipenuhi dengan toxin2 
yang tak dapat dilihat dengan mata kasar. Tu sebab kadang2 kita balik dari pejabat 
dengan sakit2 kepala, batuk2.. sebab udara dipenuhi dengan toxin2 yang dibebaskan 
dari barang2 pejabat seperti dakwat, detergent, carpet dan barang2 plastik..
  Satu kajian telah dijalankan oleh NASA dan telah didapati bahawa houseplants 
berupaya untuk membersihkan udara di dalam rumah dan pejabat, 
setanding dengan air purifier dengan kos yang lebih rendah..! "

"Actually semua pokok berfungsi menapis udara. 
Semasa proses fotosintesis pokok akan menyerap gas karbon dioksida 
dan membebaskan oksigen. So rumah yg banyak pokok suasana dia akan 
buat kita rasa lebih tenang and hawa pun lebih nyaman. "

------------------------

aku memg suke letak pokok dalam rumah....
lg2 dah ade rumah sendiri nie...
tp bukan jenis berbunga....pokok jenis berdaun je
dan yg x perlu tanam dalam tanah...yg boleh hidup dalam air...
senang skit nak jaga....xyah baja,xyah siram air....
bukan malas,tkot x sempat jerk..
dan klu jenis tanah,kotor plak atas meja aku nnti...ngee~
cume pokok dlm air nie,yg paling penting,jge kebersihan
seminggu skali,aku akan tukar air dan cuci vase die...
kononnye nk rumah cantik dan nyaman....
tp tempat pembiakan nyamuk pulak...
huhuhu..so kne beringat sebelum kene
"LEBIH BAIK MENCEGAH DARIPADA MENGUBATI!"

meja makan

sinki dapur

 toilet 2 (dapur)
 
toilet 1 (master bedroom)

rak kat dapur

nota kaki : balang tue aku recycle balang ms hantaran hr tue...

 
dan ini plak kat luar rumah..

kat luar rumah lehlah letak pokok dalam tanah...
org slalu tanam pokok bunga,tp aku tanam daun pandan....
biaselah rumah xde tanah,kenelah tanam dlm pasu...
so klu nak gune daun pandan,petik je kat luar rumah...hehehe
pokok nie aku amik dr umah mama aku...
die kate senang nnti klu nak masak...huhuhu

maklumat tambahan : 
org kate,letak pokok berdaun dalam toilet,leh kurangkan lumut kat dinding toilet...
betul or x,aku x sure....tp so far,toilet rumah aku ok je
xdelah berlumut pon..huhuhuhuhuhuhu
tp klu letak pokok byk2,mls nak cuci toilet,tetap berlumut jugakkan?..hehe


nota kaki : semua pokok2 dlm tue,hasil sumbangan kak sha
(kakak opis) dan aku biak2kan jd byk...hehehehe

lots of love
thanks for reading ♥ ekinyusri

23 comments:

  1. wooo~ byknye bunga die..
    tp betul kan. pokok dalam air ni senang sikit kte nk jaga.

    cantik la rumah ekin :)

    ReplyDelete
  2. good. ada tumbuh-tumbuhan senang nk bernafas :)

    ReplyDelete
  3. Ekin,pokok kat sinki dapur tu daun sup kan?
    kalau tak silap la.hehe.

    ReplyDelete
  4. ekin..apa nama pokok kat dlm toilet tu eh. rasa mcm nak cari jugak la.

    ReplyDelete
  5. simple n lawa umah akk... yg dapur ltak daun sup n dpn umah daun pandan.. orng lalu dpn umah wngi je.. hihihi

    ReplyDelete
  6. hehehehe
    xpelah miedah
    rumah org lepas kawin

    ReplyDelete
  7. wahhhh!
    byknye pokok!
    sejuk je mata memandang :)




    salam kenal,
    cik ana.

    ReplyDelete
  8. sonknya ekin.hias2 rumahhhh.tak sabar rara rasa.

    kalau letak pokok ni,masuk umah rasa segarrrr je kan.

    ReplyDelete
  9. rajin ekin tanam pokok.bgus2...:)

    ReplyDelete
  10. mama pun suka juga pokok hijau ni..tp sejak umah ada nyamuk...dan mak diserang denggi..huhuhuh serikk...
    sbb mama terlalu rajin nk pantau air2 bunga tu....lebih baiklah takde drp mendatangkan musibah...

    salam ziarah :)

    ReplyDelete
  11. su pun suke..tak letak lagi dlm umh..nnti nk cari lah

    ReplyDelete
  12. akak tak pandai bela bunge hidup dalam air macam tu... selame ni asben akak yang bela... tu pon kat luat umah... kat dalam umah akak ade aquarium ikan laga jer.. kalau laki akak gi outstesen.alamatnyer belumut ar balang ikan tu.. kalau bela pokok idup dalam umah pon macam tu gak la agaknyer nanti...hahaha...

    ReplyDelete
  13. hehehehe
    rumah kte xde tanah kak
    so terpakselah tanam dlm umah
    hehehe

    ReplyDelete
  14. cantiknya :)
    pokok dlm air ni snang jaga .. & cantik ..

    ReplyDelete
  15. ekin, nak tanya. mana nak cari gelas kaca besar yg macam mangkuk tu. rsnye pernah nampak ekin letak coklat syiling emas tu kan. yg ekin dah buat recycle letak pokok atas tu hehe.

    jumpa kat JJ mahal sangat...T_T

    ReplyDelete
  16. hai...salam kenal.. tahu x yg pokok pandan tu pun leh juga hidup dlm air...tp kenalah letak daun pandan yang berakar ye. utk mengelakkan pembiakan nyamuk..kenalah letak ikan kapi sekali..

    ReplyDelete